Heb ik een boekhouder nodig?

In this article:

Heb ik een boekhouder nodig?

Ben je van plan om een onderneming te starten? Of ben je al een tijdje actief als ondernemer, maar heb je nog geen boekhouder? In sommige gevallen kan het aan te raden zijn om een boekhouder in te huren. In Nederland is het overigens niet verplicht om je administratie door een boekhouder te laten doen. In veel gevallen kan het echter wel verstandig zijn. In dit artikel bespreken wij de voordelen en nadelen van een boekhouder.

 

De voordelen van een boekhouder

Een boekhouder inschakelen kent meerdere voordelen. We kunnen niet alle voordelen bespreken, dus we focussen ons in dit gedeelte op de meest relevante voordelen.

 

– Minder kans op boetes

Met een boekhouder heb je minder kans op boetes. Je bent volgens de wet namelijk niet verplicht om een boekhouder in te schakelen, maar als ondernemer ben je wel verplicht om een deugdelijke administratie te voeren. Je administratie moet bijvoorbeeld controleerbaar zijn voor de belastingdienst. Krijg je te maken met een belastingcontrole en blijkt je administratie niet goed controleerbaar te zijn? Dan stellen ze je winst vast op basis van een schatting. Deze schatting valt vrijwel altijd hoger uit dan je daadwerkelijke winst.

Je loopt bovendien risico’s op boetes wanneer je de administratie niet deugdelijk voert. Belastinginspecteurs hebben de bevoegdheid om tot 7 jaar terug je administratie na te kijken. Wanneer ze fouten vinden, dan kun je op basis daarvan naheffingsaanslagen inclusief boetes krijgen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je gehele financiële bedrijfsvoering. Om die reden is het dus zeker aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder heeft veel ervaring en dan weet jij als ondernemer ook zeker dat het allemaal goed zit. Het reduceert dus ook nog eens stress.

Finoptis exact online administartie

 

– Tijd besparen

Een ander voordeel van een boekhouder is dat je daarmee tijd kunt besparen. Als ondernemer ben je ongetwijfeld druk met de reguliere ondernemingsactiviteiten. Voor veel ondernemers is de administratie een noodzakelijk kwaad en niet iets waar ze van genieten. Als je weinig ervaring hebt met de administratie, dan ben je er ook nog eens langer mee bezig. Om die reden is het ook aan te raden om voor een boekhouder te gaan. Je bent weliswaar geld kwijt aan de boekhouder, maar uiteindelijk krijg je er veel tijd voor terug. Deze tijd kun je investeren in je onderneming en op die manier kan een boekhouder dus meestal ook uit voor bedrijven. Dit geldt zelfs voor kleine ondernemingen, want deze moeten ook een balans en dergelijke opstellen aan het einde van het jaar.

 

– Optimaal profiteren van fiscale voordelen

Een ander voordeel van een boekhouder is dat je dan optimaal kunt profiteren van verschillende fiscale voordelen. De fiscale wetgeving steekt in Nederland zeer complex in elkaar. Je moet ook zelf ondervinden of je recht hebt op fiscale voordelen. De belastingdienst helpt je daar niet bij. Om die reden is het ook aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder is namelijk op de hoogte van deze verschillende fiscale voordelen. Als je geen boekhouder inschakelt, dan is de kans groot dat er allemaal fiscale voordelen zijn waar je niet van kunt profiteren.

 

– Advies inbegrepen

Als je een goede boekhouder inschakelt, dan helpt deze je niet alleen met de administratie. Gratis advies is bij de meeste boekhouderkantoren namelijk inbegrepen. Dat is zeker iets waar je gebruik van kunt maken, want als ondernemer heb je regelmatig fiscaal advies nodig. Ben je bijvoorbeeld van plan om ook in het buitenland te ondernemen? In dat geval zijn er weer andere regels met betrekking tot de btw. Dit kun je uiteraard allemaal zelf gaan uitzoeken, maar een boekhouder is vaak al voorzien van deze kennis. Ze hebben bovendien ook verscheidene fiscale experts in dienst. Zij kunnen je altijd snel helpen bij een eventueel probleem. Als je geen boekhouder hebt, dan moet je iemand speciaal inhuren voor dergelijk advies.

 

– Weinig kans op fouten

Ga je zelf de administratie doen, maar heb je geen ervaring? In dat geval is de kans groot dat je fouten maakt. Een klein foutje kan al verstrekkende gevolgen hebben en lang doorlopen in de administratie. Het kan er ook voor zorgen dat je minder zicht op de boekhouding krijgt. Misschien doe je op basis van foutieve gegevens investeringen die niet verantwoordbaar zijn. Wanneer je een boekhouder inschakelt, dan weet je zeker dat je financiële overzicht juist is. Bovendien reduceer je daarmee in het algemeen de kans op fouten.

 

De nadelen van een boekhouder

We hebben nu de verschillende voordelen van een boekhouder besproken, maar uiteraard brengt het inschakelen van een boekhouder ook enkele nadelen met zich mee.

– Het is een extra kostenpost

Een boekhouder moet uiteraard betaald worden en dat is een extra kostenpost voor je onderneming. Dit kan zeker nadelig zijn voor mensen die net zijn gestart met een eigen bedrijf. Het is vaak moeilijk om de eerste jaren door te komen en met een boekhouder heb je een extra kostenpost. Wanneer je amper administratie hebt, dan is het in sommige gevallen ook raadzaam om eerst je boekhouding zelf te doen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om slechts enkele zaken uit te besteden aan een boekhouder. Je kunt bijvoorbeeld zelf facturen inboeken en de btw-aangiftes doen. Met enige administratieve kennis is dit nog wel makkelijk uit te voeren als leek. De inkomstenaangifte kun je dan door de boekhouder laten doen.

– Verlies aan overzicht

Een ander nadeel van een boekhoudkantoor is dat deze vaak alle administratie uit je handen neemt. Dit is enerzijds zeer fijn, maar tegelijkertijd kan je daarmee ook het overzicht verliezen. Het kan namelijk best spannend zijn om de volledige administratie uit handen te geven. Het punt is namelijk dat je nog wel steeds verantwoordelijk bent voor de administratie. Daarom is het ook van belang om een ervaren boekhouder in te schakelen.

 

Boekhouding uitbesteden aan Finoptis

Wij zijn een online administratiekantoor voor ZZP’ers en MKB’ers. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise weten wij als geen ander hoe we voor jou een zorgeloos boekhoudtraject moeten verzorgen.

Wij verzorgen niet alleen de boekhouding maar doen ook de belastingaangiftes voor onze klanten. Denk hierbij aan de inkomstenbelasting, btw-aangifte, loonbelasting en vennootschapsbelasting. Onze adviseur zorgt ervoor dat je belastingaangiften correct en zo gunstig mogelijk worden ingediend. Zo betaal je nooit te veel belasting!

 

Ook hebben we genoeg expertise in huis om zowel op financieel als fiscaal gebied je te adviseren.

We leggen de nadruk op persoonlijk contact, real-time inzicht en vaste tarieven. Zo ben je bij ons altijd verzekerd van een vast contactpersoon die alle ins en outs van jouw bedrijf kent. Daarnaast heb je altijd online inzicht in je financiële zaken en kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.

 

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie