Handige tips voor zelfstandig ondernemer, van welke aftrekposten kan je gebruik maken?
Ben je een zelfstandig ondernemer of ben je van plan om je eigen bedrijfje te starten, bijvoorbeeld als zzp’er? Dan kan je gebruik maken van een aantal aantrekkelijke regelingen die jou als starter net lekker op weg kunnen helpen. Denk aan verschillende aftrekposten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling. Lees in dit artikel snel verder voor alle ins en outs van de aftrekposten als zelfstandig ondernemer.
Aftrekposten, een steuntje in de rug voor zelfstandige ondernemers
Om het voor een startende ondernemer makkelijker te maken zijn er allerlei aftrekposten die jou een hoop geld kunnen besparen. Het is, zeker in de opstartfase, niet altijd makkelijk voor de beginnende ondernemer. Als je geluk hebt maak je (een beetje) winst. Maar in veel gevallen ben je al tevreden wanneer je geen verlies draait en wanneer jij je hoofd boven water kan houden. Fijn dat er regelingen in het leven zijn geroepen om jou als ondernemer gemotiveerd te houden en om jouw ondernemerschap te ondersteunen.
Voorwaarden voor zelfstandigenaftrek op een rijtje
De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zzp’ers. Bedenk wel dat je niet zo maar in aanmerking komt voor deze regeling. Je zal aan een aantal criteria moeten voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een ondernemer zijn voor inkomstenbelasting. Er bestaat ook een urencriterium Die bestaat uit twee voorwaarden: heb je minimaal 1225 uren besteed aan je eigen bedrijf(je)? Daar vallen overigens ook indirecte uren als het bijwerken van administratie en het volgen van een opleiding bij, de zogenaamde non-declarabele uren.
De tweede voorwaarde is dat indien je naast je eigen bedrijf nog een loondienst bent, je daar minder uren aan besteedt dan aan je eigen bedrijf. Let op dat in verband met Covid-19 een tijdelijke versoepeling geldt op het urencriterium. Lees hier over meer op de website van de belastingdienst. Tot slot moet je jonger zijn dan de AOW-leeftijd, anders wordt de regeling aangepast naar 50% van zelfstandigenaftrek. Als je aan deze voorwaarden voldoet dan mag je gebruik maken van de aftrekposten voor zelfstandig ondernemer.
Let op de verandering zelfstandigenaftrek in 2020
Om het inkomensverschil tussen zelfstandigen en mensen in loondienst te verkleinen is er iets veranderd in de zelfstandigenaftrek per 1 januari 2020. Dat neemt niet weg dat de zelfstandigenaftrek zeker een aantrekkelijke regeling is waar je gebruik van kan maken als je aan de criteria voldoet. Lees op website van de belastingdienst alles wat nu van toepassing is op de zelfstandigenaftrek.
Startersaftrek voor de beginnende ondernemer
Voor de startende ondernemer is er nog een gunstige regeling in het leven geroepen, de startersaftrek. De eerste jaren van het ondernemerschap zijn zwaar. Waarschijnlijk maak je nog geen of niet veel winst. Dan is het motiverend dat je nog een steuntje in de rug hebt. Denk er aan dat je, ondanks dat je starter bent, toch aan een aantal essentiële criteria moet voldoen om gebruik te maken van deze regeling. Mocht je er nog niet in slagen om hier aan te voldoen, dan is het mogelijk om op een later moment alsnog gebruik te maken van de startersregeling.
Ook de startersaftrek heeft een aantal voorwaarden
De startersaftrek komt bovenop de zelfstandigenaftrek. Eén van de criteria is dan ook dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek (en dus aan die criteria voldoet). Verder ben je in de vijf voorafgaande jaren niet elk jaar ondernemer voor inkomstenbelasting geweest. Tot slot mag in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruik hebben gemaakt van deze regeling.
MKB winst vrijstelling
Nog een aantrekkelijke regeling om zzp’ers gemotiveerd te houden om hun business te laten groeien is de MKB winst vrijstelling. Als je ondernemer bent heb je recht op deze aftrekpost, welke een percentage is van jouw behaalde winst. Houd er rekening mee dat jouw winst eerst verminderd moet worden met de ondernemersaftrek. Op het geen wat overblijft mag je de MKB winst vrijstelling toepassen. Deze bedraagt 14% van de winst en kan tot maximaal 46% oplopen.
Wanneer kan je de MKB winst vrijstelling niet toepassen?
Let op! Ook aan de MKB winst vrijstellingen zitten een aantal criteria verbonden. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op deze aftrekpost als je slechts medegerechtigde bent. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat de MKB-vrijstelling jouw fiscale winst verlaagt en daardoor minder belasting verschuldigd bent. Stel, jouw onderneming is verliesgevend (wat als starter niet geheel ondenkbaar is), dan verkleint de MKB winstvrijstelling het fiscale verlies. In dit geval is de MKB winst vrijstelling niet gunstig, maar juist heel nadelig voor jou.
Nog veel meer gunstige regelingen voor de eigen ondernemer
Naast de eerder genoemde regelingen als de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling, zijn er nog tal van andere aftrekposten voor de ondernemer die jij misschien kan inzetten. Denk aan regelingen als kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), meewerkaftrek, fiscale oudedagsreserve- en lijfrenteaftrek, stakingsaftrek, stakingslijfrenteaftrek, kwijtschelding gemeentelijke- en waterschap belastingen, huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kind gebonden budgettoeslagen en subsidies. Waarschijnlijk zijn dit er veel meer dan waar je als (starter) zelfstandigen zelf aan hebt gedacht. Zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen en meer profijt uit jouw opbrengsten te halen. Kijk op de website van de belastingdienst voor actuele regelingen en aftrekposten.
Blijf op de hoogte van de huidige regelgeving
Het is lastig om continu op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, maar het is wel zo ontzettend belangrijk dat je het blijft doen. Gelukkig lees je op deze site alle nieuwtjes over de (veranderde) regelgeving en actualiteiten. Heb je geen tijd om zelf alle Wet- en regelgeving bij te houden? Wij kunnen jou ook helpen bij je belastingzaken. Neem gerust contact met ons op.
Houd verder onze website en blog in de gaten voor belangrijke nieuwtjes en tips op het gebied van ondernemerschap en fiscale ins en outs. Je hoeft helemaal niets te missen door je nu in te schrijven op onze nieuwsbrief.
Handige sites voor tips en informatie
Omdat je natuurlijk van alle ins en outs over aantrekkelijke fiscale reglening op de hoogte wilt blijven. Wij hebben er aantal voor jou uitgelicht. Dit zijn websites met de meest actuele en belangrijke informatie op een rijtje.
Op deze site vind je alle actuele informatie van de instantie waarmee je direct te maken hebt als het gaat om fiscale aftrekposten. Beschouw de informatie op deze website als leidend. Hier lees vind je alle aftrekposten voor de zelfstandig ondernemer.
De website van de Kamer van Koophandel is heel overzichtelijk en praktisch. Als eigen ondernemer en lid van de Kamer van Koophandel is het echt nuttig om deze site te blijven volgen en gebruik te maken van de dienstverlening waar je gewoon recht op hebt. Met name https://ondernemersplein.kvk.nl, deze pagina biedt een toegankelijk platform voor ondernemers. Houd de seminars, webinars en open dagen in de gaten voor jouw eigen informatievoorziening en voor jouw netwerk.