Zakelijk of privé rijden?

In this article:

Zakelijk of privé rijden?

Is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten of is het beter om privé te rijden? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat mag je als kosten opgeven? Hoe zit het met de bijtelling? Hoe zit het met een youngtimer? Veel ondernemers vragen zich dit ook af. Wij zetten voor jou de belangrijkste punten op een rij en geven je ook tips in deze blog.

 

Auto zakelijk of privé aanschaffen?

Wat ga ik doen? Auto zakelijk of privé aanschaffen? Boekhoudkundig heb je twee keuzes die je moet maken bij het aanschaffen van een auto.

  1. Zakelijke aanschaf: de auto komt op de naam van je onderneming en behoort vanaf nu tot het eigendom van je onderneming.
  2. Privé aanschaf: de auto behoort tot het privévermogen.

Let op!
Het is belangrijk om als ondernemer de juiste keuze te maken. Het is niet mogelijk om zomaar je keuze halverwege of na een jaar terug te draaien.

 

Auto op de zaak

Als je ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen, mag je alle gemaakte autokosten aftrekken van de winst. De betaalde btw aan kosten mag je terugvragen bij de belastingdienst. Ik hoor je al denken: welke kosten mag ik dan in mijn administratie invoeren? Denk daarbij dan aan de aanschaf van de auto, de brandstof, de verzekering, de reparatie en de onderhoud, de motorrijtuigenbelasting, het parkeren, de tol én de wasstraat.

Het is belangrijk dat je als ondernemer een goede beslissing neemt tijdens en na het aanschaffen van een auto. Bij een zakelijke aanschaf zijn er twee aspecten waar je rekening dient mee te houden:

  • ritten minder dan 500 kilometer privé
  • ritten meer dan 500 kilometer privé

 

Minder dan 500 kilometer privéritten

Als ondernemer moet je kunnen aantonen dat je het gehele jaar minder dan 500 km privéritten heb gereden. Dit doe je door middel van een geregistreerde rittenregistratie. Als dit het geval is, hoef je geen verrekening te maken van het privégebruik, ook wel bekend als bijtelling. Deze mogelijkheid wordt meestal gebruikt door ondernemers die naast hun privé auto ook een zakelijke auto hebben. Een privéauto wordt gebruikt voor privéritten, een zakelijke auto wordt uitsluitend gebruikt voor zakelijke ritten. Het is dus van groot belang dat je de sluitende rittenregistratie goed bewaart.

 

Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Gebruik je een bestelauto voor je onderneming? En gebruik je deze uitsluitend voor zakelijke ritten? Dan kan je gebruik maken van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Als ondernemer hoef je dan geen rittenregistratie bij te houden en hoef je bij je winstberekening geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelauto. Dus dan komt er geen bijtelling. De verklaring hoef je niet per jaar in te dienen en is voor onbepaalde tijd geldig.

Wat zijn de voorwaarden van uitsluitend zakelijk gebruik?

  • Je mag de bestelauto niet privé gebruiken
  • Je hebt een meldingsplicht om veranderingen rond het zakelijk gebruik van de auto aan de Belastingdienst door te geven.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto kun je digitaal indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor meer informatie hoe je dit kan indienen kun je contact opnemen met info@finoptis.nl met als onderwerp: Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor de verrekening van het privégebruik. Afhankelijk van het voertuig wordt een bepaald percentage van de nieuwwaarde van het voertuig – ook wel cataloguswaarde – opgeteld bij het inkomen en de winst. De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto. Deze prijs is inclusief btw, bpm en accessoires bij aanschaf.

 

Meer dan 500 kilometer privéritten

Als zelfstandige is het niet heel moeilijk om meer dan 500 kilometer privé te rijden als je één auto gebruikt voor je zakelijke ritten en privéritten. Bij meer dan 500 km privéritten moet je een correctie maken in het privégebruik bij de winstaangifte. Dit doe je door middel van een bijtelling.

Naast de bijtelling dien je ook een correctie te maken in de btw-aangifte. Als je geen rittenregistratie hebt bijgehouden of een administratie, waaruit het privégebruik van de auto blijkt, dan is de correctie voor het privégebruik 2,7% van de catalogusprijs van de auto. In het geval dat je een auto hebt gekocht zonder aftrek van btw (marge auto), is het percentage voor de correctie 1,5%.

De bijtelling kan nooit hoger zijn dan de autokosten.

 

Auto privé aanschaffen

Als je ervoor kiest om de auto tot je privévermogen op te nemen, zijn de autokosten niet aftrekbaar. Wat mag je dan wel als kosten opvoeren? Dat zijn de zakelijk gereden kilometers vermenigvuldigd met €0,19. Door middel van een rittenregistratie houd je de gereden kilometers bij. Aan het einde van het jaar mag je deze kosten aftrekken van je resultaat. Dit zorgt ervoor dat je minder winst maakt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In die 19 cent zitten de brandstofkosten, onderhoud, verzekeringen en overige autokosten inbegrepen.

Houd je geen rittenregistratie bij? Dan is het helaas niet mogelijk om kosten te declareren bij je onderneming. Wel mag je de btw corrigeren over de gemaakte autokosten in dat jaar. De btw correctie is 1,5% van de cataloguswaarde.

 

Privé rijden maar toch BTW aftrekken. Hoe zit dat?

Om gebruik te maken van deze mogelijkheid moet je een rittenregistratie bijhouden. De btw-aftrek is alleen mogelijk voor de ritten waar belast omzet voor is. Woon-werkverkeer wordt niet gezien als belast omzet. Deze ritten worden dan niet meegeteld voor de btw-aftrek. Hier is het belangrijk dat je alle brandstofbonnen en bonnen van onderhoud goed bewaart. De btw hierop kun je terugvragen naar rato van de verhouding tussen zakelijke en privé gereden kilometers.

 

Bonustip

Als zelfstandige is het niet heel moeilijk om meer dan 500 kilometer privé te rijden als je één auto gebruikt voor je zakelijke ritten en privéritten. Bij meer dan 500 km privéritten moet je een correctie maken in het privégebruik bij de winstaangifte. Dit doe je door middel van een bijtelling.

TIP 1: Youngtimer

Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar. Met betrekking tot de bijtelling geldt hier een andere regeling. Bij de youngtimer wordt er gekeken naar het economische verkeer (dagwaarde) in plaats van de nieuwwaarde. Dit betekent dus dat de bijtelling wordt berekend over een lagere waarde waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een BMW E39 voor €7.000,-. De bijtelling voor youngtimers bedraagt 35% van de boekwaarde. Als we er vanuit gaan dat je belast wordt in de hoogste schijf in de IB sfeer, is dit in 2020: 49,50%. Als je belast wordt op laagste tarief, is dit in 2020: 37,35% . De berekening luidt als volgt:

 

TIP 2: Elektrisch rijden

Door elektrisch te rijden bespaar je veel geld en is het fiscaal ook nog eens voordeliger. Zo betaal je bij elektrisch rijden veel minder wegenbelasting ten opzichte van een auto die op diesel of benzine rijdt. Deze liggen een stuk lager bij elektrische voertuigen en het percentage van de bijtelling is ook een stuk lager. Dat is dus voordeliger. De bijtelling over een elektrische auto in 2020 is 8% over de cataloguswaarde tot €45.000 catalogusprijs.

Daarnaast kent de elektrische auto ook diverse subsidie en fiscale voordelen, zoals de Vamil of MIA. Voor meer informatie zie site van RVO.

 

Laat je adviseren!

Zoals je het gemerkt hebt, komt er veel bij kijken. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken bij de aanschaf van je auto. Het is helaas niet mogelijk om zomaar je keuze halverwege of na een jaar terug te draaien. Om deze reden is het nog belangrijker dat je je goed laat informeren en adviseren.

Bij Finoptis berekenen wij precies voor jou welke vorm voordeliger is. Hierbij laten we twee berekeningen aan je zien, waardoor je in één oogopslag zichtbaar hebt wat voor jouw situatie het best is. Benieuwd hoe wij dit doen? Plan direct een bel afspraak in door te bellen naar (085) 130 1840 en of te mailen naar info@finoptis.nl. We geven je graag advies!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent articles

Featured articles