In this article:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Coronavirus CRISIS maatregelen voor het MKB en ZZP’ers

We hadden graag gewild om een blog te schrijven over een ander onderwerp. Maar helaas komen we er niet om heen. In deze ongekende tijden waarin we zijn beland, is het cruciaal voor MKB’ers en ZZP’ers om de corona maatregelen welke door de overheid zijn bekend gemaakt, goed te begrijpen en in te zetten. Hieronder hebben we voor jou uiteengezet waar je recht op hebt als je te maken hebt met de impacht van het Coronavirus.

 

Impact Coronavirus

Het Coronavirus heeft de afgelopen dagen grote impact gehad en zal om zich heen blijven grijpen. De supermarkt rekken zijn (helaas) leeg gehamsterd, sportgelegenheden en horecagelegenheden zijn gesloten. Het Coronavirus heeft niet alleen invloed op onze dagelijkse manier van leven, maar ook op onze financiële situatie. Vele ondernemers hebben verplicht hun zaak moeten sluiten. ZZP’ers hebben opeens geen opdrachten meer. Hierdoor zien vele ondernemers en zelfstandigen haar omzet krimpen. Maar de verplichtingen gaan gewoon door…

De verwachting is dat de effecten van de corona op de economie nog een tijdje zal duren. Houdt rekening mee met een omzetverlies van tot na de zomer. Het herstel van de economie laat zich moeilijk voorspellen.

Het kabinet heeft een noodpakket gepresenteerd voor elke ondernemer dat getroffen is door het Coronavirus. Lees verder om te kijken welke maatregelen voor jou van toepassing zijn.

Maatregelen

 • Werktijdverkorting;
 • Bijstandsuitkering (Bbz);
 • Uitstel van betaling;
 • Versoepeling lening;

Werktijdverkorting voor ondernemers met personeel

Ondernemers met personeel kunnen een werktijdverkorting aanvragen bij het UWV zodra de omzet verminderd is met minimaal 20%.

Tijdens deze maatregel blijf je medewerker in dienst bij jouw onderneming en blijft het inkomen van je medewerker doorgaans gewoon gelijk. Het UWV betaalt het WW-gedeelte rechtstreeks aan de ondernemer. Dit is het gedeelte dat de medewerker minder is gaan werken in verband met het Coronavirus. De pensioenpremies lopen gewoon door, dus je pensioenopbouw wordt niet verstoord.

“Deze maatregel is tijdelijk omgedoopt tot tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).”

Voorbeeld:

 • als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
 • als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
 • als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.

LET OP: De regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en voor oproepkrachten.

impact Coronavirus ondernemers

 

Bijstandsuitkering (Bbz) voor ZZP’ers

Bbz staat voor bijzondere bijstand voor zelfstandigen. Een bijstandsuitkering is een loonaanvulling voor zelfstandigen. Deze uitkering wordt vanuit de gemeente uitgekeerd. De overheid heeft in deze crisis de aanvraag versoepeld, je ontvangt 3 maanden bijstand of het wordt aangevuld tot aan het minimumloon (EUR 1.653,60). Deze hoef dan ook niet terugbetaald te worden, het wordt omgezet in een gift.

Om in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan de onderstaande eisen.

 • Je bedrijf moet na de bijstandsverlening levensvatbaar zijn. Levensvatbaar betekent dat je bedrijf voldoende inkomen oplevert om te kunnen voortbestaan. Eventuele andere inkomsten tellen ook mee. Daarnaast moet dat totale inkomen voldoende zijn voor jou en je gezin.
 • Je moet minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam zijn in je bedrijf. Dit is gemiddeld 23,5 uur per week.
 • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of een borgstellingsfonds.

 

Uitstel van betaling door het Coronavirus

Alle ondernemers die problemen hebben voor de komende drie maanden, kunnen uitstel van betaling aanvragen voor loonbelasting, inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. De invorderingsrente gaat van 4% naar 0,01%. Voor vennootschaps-, loon- en omzetbelasting hoef je mogelijke verzuimboetes niet te betalen. Ook deze aanvraag is versoepeld en hoef je geen bewijzen / financiële stukken toe te sturen.

 

Versoepeling lening

De overheid heeft Garantie Ondernemersfinanciering verhoogd. Garantie ondernemersfinanciering houdt in dat de overheid garant staat voor leningen die MKB ondernemers aanvragen. Dit houdt in dat je als ondernemer sneller een lening kan krijgen. Hoe dit vorm gegeven wordt wordt nog vervolgd.

 

Het noodloket voor MKB en ZZP

Ondernemers die hard worden getroffen door coronamaatregelen krijgen de komende drie maanden €4.000. Het gaat om de volgende sectoren; horeca, culturele instellingen, evenementen – en reisbranche. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt.

 

Advies voor impact Coronavirus

Naast de maatregelen van de overheid zouden wij jullie ook van advies willen voorzien:

 • CASH is KING: stuur de omzetfacturen van de afgelopen maanden/weken/dagen uit. Geld moet zo snel mogelijk binnenkomen voordat je opdrachtgevers/klanten ook worden geraakt door het virus. Vraag ook om uitstel aan je leveranciers, verleng de factuurtermijn.
 • Houdt rekening mee met verschillende scenario’s: best-case, worst-case en realistische scenario. Wat is de impact van de verschillende scenario’s op jou bedrijfsvoering.
 • Stakeholdersmanagement: bespreek met je stakeholders de situatie. Geef hen het gevoel dat je de situatie onder controle hebt. Zij zullen eerder bereid zijn om je te helpen.
 • Maak dagelijks/wekelijks een liquiditeitsanalyse.
 • Stel investeringen uit die op de korte termijn niet benodigd zijn. Je zal cash harder nodig hebben dan normaal.
 • Verlaag je voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Zo houd je meer cash over.
 • Kansen: indien de crisis voorbij is, denk goed na hoe jij je bedrijfsvoering anders kan inrichten. Meer online!?

Begin al direct met het digitaliseren van je onderneming door je administratie online te voeren. Door slim samen te werken met administratiekantoor Finoptis bespaar je een hoop tijd. De samenwerking vindt plaats door middel van de app en webtool. In de app heb je een duidelijk overzicht van jouw bedrijfsresultaten. De app en webtool biedt vele mogelijkheden, zo kan je met paar klikken je facturen aanleveren of per mail jouw eigen facturen versturen.

 

Wist je dat?

Door online samen te werken met je administrateur bespaar je 50% van je tijd

 

Finoptis is er voor jou!

Ben je geraakt door de corona virus? Heb je hierbij hulp nodig? Aarzel niet en neem contact op met ons. Wij zullen ervoor zorgen dat je goed wordt geholpen en alle hulp zal krijgen die voor jou van toepassing zijn! Pas goed op jezelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent articles

Featured articles