Hoe blijf je productief thuis?

In this article:

Hoe blijf je productief thuis?

Je wordt wakker en hoeft niet meer de deur uit om te werken, althans een groot deel van ons niet. Ik hoor het links en rechts: dat thuiswerken is wel te doen, maar een tikkeltje saai. Maar hoe blijven we productief thuis?

Ik ga niet ontkennen dat ik, vooral in de eerste weken, moeite had om mijn ritme te vinden in het thuiswerken. Ik ben eraan gewend om naar mijn studie of werk te fietsen. Op deze manier pakte ik toch een stukje beweging.

Iedereen is anders. De een wordt wakker en wil een kop koffie eerst. De ander wil eerst douchen, desnoods met koud water. Ik douch eerst en heb dan het liefst een kop koffie. En jij?

Kies de juiste werkplek

Het is erg belangrijk om de juiste werkplek te kiezen. Ja, waarschijnlijk heb je thuis niet heel veel opties, maar probeer een plek te zoeken met zo min mogelijk afleiding. Probeer alles wat je afleidt – onnodige dingen op je bureau – te vermijden. Doordat je geen afleiding hebt, behoud je de concentratie en kan je in productief verder werken.

Ook is het belangrijk om op de juiste manier te werken. De meesten werken waarschijnlijk thuis nu achter een laptop. De hele tijd kijken naar een klein scherm kan op den duur niet zo fijn zijn. Mijn tip is om je laptop op een stapel boeken te zetten en gebruik te maken van een extern toetsenbord en muis. Ook is het aan te raden om een scherm te gebruiken naast je laptop. Door twee schermen te gebruiken kan je nog productiever werken, of in ieder geval geen productiviteit verliezen.

Wat ook helpt, is het opruimen van je werkplek. Zorg ervoor dat je werkplek inspirerend wordt. Zo kan je, om maar eens een voorbeeld te noemen, een plant plaatsen op je bureau, of een foto die je motiveert.

Ben je klaar met je werkdag? Ruim alles op, stof je bureau goed af én doe je laptop weer in je tas. Je wilt immers de volgende ochtend weer fris beginnen aan je werk.

Neem af en toe een pauze

Ik kan me voorstellen dat het nemen van een pauze onwennig kan voelen. Je bent immers thuis toch? Maar desondanks raad ik je het aan om het uur pauze te nemen. Neem een kop koffie. Doe de deur open en neem even frisse lucht. Ook kan je – natuurlijk met anderhalve meter afstand – een stukje lopen. Je hoofd leeg maken zorgt juist ervoor dat je nog productiever kan werken en scherp blijft.

Focus houd je productief

Ook kan ik me voorstellen dat gefocust werken nu moeilijker kan zijn. Je bent omringd door anderen, waarschijnlijk ook door kinderen. Ook werk je misschien vanuit je eigen laptop of pc. Het is nu nog belangrijker om gefocust te werken. Daarvoor heb ik een aantal tips.

Doe je telefoon even in een andere ruimte, of zet hem op stil. Telkens gestoord worden door je telefoon maakt dat je wordt verstoord in je werk. Mocht je écht een belangrijke belafspraak hebben, dan is het niet zo moeilijk om je telefoon weer erbij te pakken.

Ik kan snel afgeleid worden door omgevingsgeluid. Misschien herken je het wel: je bent erg gefocust en in een flow, maar dan word je opeens afgeleid door bepaalde geluiden. Meestal doe ik dan mijn oordopjes in en luister ik naar muziek, waarop ik gefocust kan werken. Wellicht werkt dit ook voor jou. Ik werk het fijnst op muziek zonder teksten met een bepaald ritme.

“Don’t count the days. Make the days count.” – Muhammad Ali

Maak een strakke planning

Waar begin je eerst mee? Wat gaat de meeste tijd kosten? Om deze vragen goed te beantwoorden, raad ik je aan om een planning te maken. Maak een lijst van wat je allemaal moet doen. Kijk vervolgens hoeveel tijd je nodig hebt per onderdeel. Mijn tip is om te beginnen met de taken die de meeste tijd kosten. Op deze manier werk je naarmate de dag vordert toe naar de minder tijd kostende taken.

Een andere veelgehoorde manier van werken is het principe van ‘’Eat that frog’’. Dit houdt in dat je eerst de werkzaamheden uitvoert die je niet graag wilt doen, maar toch moet gebeuren. Als je dat eenmaal hebt afgerond, kan je de leukere werkzaamheden uitvoeren.

Sommigen werken het fijnst met een to-do-lijst. Dit geeft vooral het gevoel dat je je taken één voor één afmaakt en aan het eind van de dag – als je het goed hebt gedaan – niets meer te doen hebt. Een heel handige app hiervoor is Todoist. Op deze app kan je je taken (in de vorm van een to-do-lijst) ordenen naar dag en prioriteit. Als je toch per se je telefoon wilt gebruiken, doe het dan ook goed.

Met een strakke planning blijf je productief

Je bent waarschijnlijk niet alleen thuis. Je woont misschien samen met je partner en hebt ook nog eens kinderen. Dit kan soms chaotisch zijn. Daarom is het noodzakelijk om te communiceren. Wie zorgt voor de kinderen als de één een belangrijke conference call heeft? Voor je het weet komen de kinderen in beeld. Dat is niet erg hadnig of productief, maar ergens wel aandoenlijk.

We leven in onzekere tijden. Thuiswerken is voorlopig de nieuwe werkelijkheid. De komende tijd moeten we zeker nog binnen blijven. Laten we er met zijn allen het beste van maken.

Lees meer artikelen van Finoptis

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie