Eenmanszaak of een BV

In this article:

Eenmanszaak of een BV

Je kent het, na succesvolle jaren achter de rug met mooie winstgevende cijfers, is de tijd gekomen om goed na te denken over welke rechtsvorm bij jou het meest past; eenmanszaak of BV. Je bedrijf is gegroeid, maar ook je ondernemersrisico en belastingdruk. Er is een punt bereikt om te kijken wat voor jou als ondernemer voordeliger en verstandiger is om over te stappen naar een BV. We horen je al denken, hoe moet dit? Met wat moet ik rekening houden? Wat zijn de voordelen van een BV? Is de fiscale omslagpunt al bereikt? Wat zijn de risico’s?

De eenmanszaak is veruit de populairste ondernemingsvorm in Nederland, simpel en snel op te richten bij de Kamer van Koophandel. Voor €50 heb je al binnen enkele weken een bedrijf opgericht en kan je al genieten van de fiscale voordelen. Daarentegen dient een BV opgericht te worden door de komst van een notaris. Eerst dienen de aktes gepasseerd te worden, door de komst van een notaris duurt het gemiddeld een paar dagen langer en zijn de opstartkosten ook hoger. Een BV kan al voor €350 opgericht worden.

Feitje: Nederland kent 1 222 460 eenmanszaken en 368 580 Besloten Vennootschap (BV) * ©

 

Wat zijn de redenen voor het kiezen van een eenmanszaak of een BV?

De twee belangrijkste redenen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een eenmanszaak of BV eenmanszaak zijn:

 

Aansprakelijkheid

Als eigenaar van een eenmanszaak ben jij de onderneming, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jou en je bedrijf. Een eenmanszaak is een natuurlijk persoon. Dit houdt in dat jij aansprakelijk bent voor de schulden van de onderneming. De aansprakelijkheid wordt belangrijker als er steeds meer geld in omloop komt en als de risico’s groter worden binnen je onderneming. Zodra je de verplichtingen niet meer kan voldoen, kunnen schuldeisers je privé aansprakelijk stellen. Dit is een risico die je hebt als ondernemer en als natuurlijk persoon.

Een BV is een rechtspersoon. Een rechtspersoon is een instelling die voor de wet op een soortgelijke manier kan handelen als een mens. Je kan een BV zien als een verlengstuk van je zelf. Veel ondernemers laten hun keuze vallen op het beperken van de aansprakelijkheid door het oprichten van een BV. Ten opzichte van de eenmanszaak zijn bij de BV de bestuurders en aandeelhouders in het beginsel niet privé aansprakelijk bij faillissementen*. Schuldeisers kunnen alleen beroep doen op de vermogen van de BV, dus niet op je privé vermogen.

* De beperkte aansprakelijkheid is niet van toepassing wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur (denk aan frauderen, niet tijdig indienen van jaarstukken en onverantwoordelijk handelen)

 

Fiscaal

Een ander element waar ondernemers keuzes op laten berusten is de hoogte van de winst van het bedrijf. Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst. De inkomstenbelasting is verdeeld in 3 schijven, hoe hoger je in de schijventabel terecht komt hoe meer belasting je moet betalen. Als de winst niet hoger is dan €150.000 geschat, is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben wegens de fiscale voordelen. Dit zijn de fiscale voordelen waar je dan gebruik van kan maken:

  • Startersaftrek (€2.123)
  • Zelfstandigenaftrek (€7.030)
  • MKB winstvrijstelling (14% van de winst)
  • Investeringsaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Fiscale oudedagsreserve (FOR)
  • Willekeurig afschrijving
  • Beeldscherm

Het is niet vanzelf sprekend dat je gebruik mag maken van de bovenstaande ondernemersaftrek posten, laat je vooral goed adviseren door je boekhouder/accountant of je in aanmerking komt voor de bovenstaande aftrekposten.

Een bv heeft een gunstigere schaalverdeling. Je hebt te maken met lagere belastingpercentages, dan die van een eenmanszaak. Daarentegen kent de BV wel hogere administratiekosten i.v.m. verplichtingen (jaarstukken). Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Het vennootschapsbelastingtarief bedraagt 16,5% over de eerste €200.000 van de winst en daarboven 25%. (in 2021 wordt dit 15% over de eerste €200.000 en 21,7% vanaf €200.000). Bij hogere winsten is een BV met zijn lagere tarieven aantrekkelijker dan een eenmanszaak met zijn ondernemersaftrek posten.

 

Structuur en imago

De structuur en imago van je onderneming kunnen ook een rol spelen bij het nemen van een beslissing. Dit zijn niet de doorslaggevende redenen maar zeker goed om ze te benoemen.

De structuur van een BV maakt het makkelijk om toegang te verlenen aan investeerders. Hierdoor zie je ook dat er sneller ingetreden wordt als investeerder in een BV dan een eenmanszaak. Dit gebeurt vooral omdat de aansprakelijkheid in een BV beperkt is.

Doordat een BV ook deelnemingsvrijstelling heeft biedt het de mogelijkheid om je vermogen vrij te stellen in de holding. Dit houdt in dat de werkmaatschappij zijn winst door stort naar de moedermaatschappij zonder belasting erover te hoeven betalen.

Indien je in de toekomst van plan bent om je BV te verkopen, is het ook handiger om dit in een BV te doen. Het verkopen in een BV gaat makkelijker dan in een eenmanszaak en je betaald minder belasting omdat je in een gunstigere schaalverdeling terechtkomt.

In sommige branche wordt er gekeken naar de rechtsvorm van je onderneming. De opdrachtgever/klant wilt grote spelers en/of zekerheid. Voorbeeld; bij het aangaan van aanbestedingen wordt er vaak gekeken naar de rechtsvorm van een onderneming. Zo wordt er sneller gekozen voor een BV dan voor een eenmanszaak. Een BV komt professioneler en vertrouwelijker over dan een eenmanszaak, omdat een eenmanszaak de imago heeft van een klein bedrijf.

 

Dividend

Een BV kent echter wel een paar nadelen ten opzichte van een eenmanszaak, waarvan dividendbelasting er één van is. Helaas kan je niet zomaar het overtollige geld uitkeren wat op de bankrekening van je BV staat. Indien je extra geld wilt uitkeren heb je 3 mogelijkheden; je kan je zelf salarisverhoging geven, je kan je zelf een lening verstrekken en/of dividend uitkeren. Indien je dividend wilt uitkeren aan je zelf mag dit niet zomaar gedaan worden. Je dient eerst een balanstest te doen en een uitkeringstoets. Over de dividenduitkering aan je zelf dien je 25% af te staan de fiscus. In 2020 en 2021 wordt dit hoger, 26,25% en 26,90%.

 

Salaris

Naast andere verplichtingen kent een BV ook de verplichting dat er salaris uitgekeerd dient te worden aan de directeur ook wel DGA genoemd (directeur-grootaandeelhouder). Bij een eenmanszaak wordt er geen salaris aan je zelf uitgekeerd maar winst De Belastingdienst heeft een minimum eis gesteld aan de hoogte van de salaris van een DGA deze is vast gesteld op €46.000. Dit wordt ook wel gebruikelijkloonregeling genoemd. Het is begrijpelijk dat er in de eerste jaren van je onderneming niet mogelijk is om aan dit bedrag te kunnen voldoen. Hier kan je een verzoek indienen om de salaris voor een bepaalde periode te verlagen.

 

Wij helpen jou!

We begrijpen dat de bovenstaande informatie voor veel ondernemers onbekend terrein is. Daarom is het ook goed dat je samen met een ervaren boekhouder kijkt naar je financiële cijfers. Trek niet zelf een conclusie en laat je adviseren door een deskundige! Voor administratiekantoor Finoptis is dit geen onbekend terrein, wij staan je dan ook graag bij, bij deze ingewikkelde proces.

 

Grijp je kans!

Ben je benieuwd wat voor jou het meest gunstige is? Wij maken voor jou inzichtelijk wat jouw fiscale voordelen en wat jouw risico’s kunnen zijn. In een gratis kennismakingsgesprek ter waarde van €250,- geven we jou persoonlijk advies of een eenmanszaak of een BV voor jou voordeliger is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent articles

Featured articles